Från ett främmande rum

Självbiografiska stycken

210 kr

Slut i lager

Den österrikiske poeten Ernst Jandl (1925–2000) nöjde sig inte med att tänja språket utan ville spränga dess gränser. Med outtröttlig experimentlusta och med ett språk bragt ur sin vanliga balans skrev han för att upptäcka nya sätt att dikta och uttrycka det som ryms i människan av glädje och vrede. Liksom sin livskamrat Friederike Mayröcker var han samtidigt en författare som utforskade sig själv genom sina texter. I denna första större presentation av Ernst Jandls författarskap på svenska sätter översättaren Ulla Ekblad-Forsgren fokus på det självbiografiska draget i hans dikter och prosatexter, med taloperan ”Från ett främmande rum” som en märklig, suggestiv höjdpunkt.

”Utan att känna längtan efter självbiografi har jag alltid haft min levnad pockande inom mig för att skriva utifrån detta … Men det mest pockande var dock nästan jämt, eller sedan tjugo–tjugofemårsåldern egentligen alltid, … skrivandet av poesi”

 

Ur recensionerna:

”Hans språkvärld är vardagsnära och ytterst åskådlig. Tingen och händelserna radas upp framför oss, de flätas samman – rimledes inte minst – men med allt som oftast tydligt urskiljbara gränser. Det är en värld som lockar till skratt, en oerhört fyndig värld.” Gabriel Itkes-Sznap, Svenska Dagbladet

”Humorn och viljan att leva och verka träder fram samtidigt med uppgivenheten. Jag tycker att det är storartat.” Ulrika Nielsen, Ny Tid

Utgiven

2015

Sidantal

272

ISBN13

9789172474192

Bandtyp

Mjukband

Översättare

Genre , ,

Om författaren

Ernst Jandl (1925–2000) publicerade sina första, experimentella dikter 1952. Han stod nära de österrikiska litterära och konstnärliga grupperna Art-Club och Wiener Gruppe. Ett mindre urval... Läs mer »