En dag i öknen

100 kr

Moderskapet är platt, det är ingenting. Moderskapet är att den där yoga­studion där jag brukade jobba kan ­anordna mammayoga och be ­mammorna ta med sina bebisar, trots att det naturligtvis inte går att träna med en bebis. På bilderna på hemsidan ser det kul ut, men på bilderna låtsas man att bebisar ligger stilla, att bebisar är nöjda, att bebisar har kul. Precis denna dikotomi mellan fantasi och verklighet genomsyrar hela moderskapet från början till slut.

Huvudpersonen i Anna Axfors roman är en ung och lovande författare och poet. Långt innan hon själv får barn längtar hon efter att bli mamma. Men när det väl händer blir ingenting som förväntat. Tillvaron med barnet liknar inte sociala medier-flödets berättelser om bebisbubblor och kärlek, och den lilla bebisens behov av sin mamma känns alltför tungt att bära. Vem är hon nu? Varför känner hon ingenting? Har hon drabbats av en förlossningsdepression eller är hon bara lat? Är det amningen och sömnbristen som gör det så svårt för henne att skriva, eller är moderskapet helt enkelt inte förenligt med rollen som författare och konstnär?

En dag i öknen är en brutal och närgången undersökning av moderskapet och den första tiden med småbarn. Med sitt nakna språk, på samma gång ­poetiskt och humoristiskt, når Anna Axfors nya lager i den stora berättelsen om att föda, göda och ansvara för ett litet barn.

Bandtyp

Pocket

ISBN13

9789172477360

Utgiven

2023

Genre ,

Om författaren

Anna Axfors (f. 1990) är författare, poet och kulturskribent. Hon debuterade 2016 med kortromanen Kärleksbrevet. Tillsammans med skribenten Anna Björklund driver hon podden Puss Puss... Läs mer »