Om oss

Om förlaget

ellerströms förlag grundades 1983 av Jonas Ellerström och låg i många år i Lund. Nu har förlaget flyttat till Södra Förstadsgatan i Malmö. Namnet ellerströms har för läsare, bokhandlare och kritiker under vår mer än trettioåriga existens blivit synonymt med kvalitetslitteratur.

Vi ger ut böcker inom flera genrer med fokus på svensk och översatt prosa och poesi, såväl nyskriven som moderna klassiker. Vi har en aktuell och livaktig akademisk utgivning inom ämnena idéhistoria, litteratur- och konstvetenskap. Vidare utger vi essäer i skilda ämnen, gärna texter som på ett intressant sätt belyser och kompletterar kända författar- eller konstnärskap. Diktarfilosofen Vilhelm Ekelunds kompromisslösa författarskap har förlaget ett särskilt engagemang i.

Delar av vår utgivning är efter internationellt mönster samlad i serier: Enhörningserien för översatt poesi, Etyder för essäer i skilda ämnen, Eureka för akademisk litteratur och Lilla serien för överraskande, koncentrerade urval och presentationer av kända som okända poeter. Vår genomtänkta och eleganta formgivning görs helt och hållet på förlaget och präglas av samma omsorg, kunskap och kvalitetstänkande som det textredaktionella arbetet.

Här på hemsidan finner ni ellerströms samlade utgivning, över 800 titlar, sorterad under genre och utgivningsserie. En stor del av vår äldre utgivning finns i lager, vilket är närmast unikt inom svensk förlagsvärld. Idag utger vi drygt 30 titlar per år. Våra böcker säljs i bokhandeln och genom nätbokhandlarna, och går också att beställa direkt från oss via hemsidan eller per e-post.

Manus

Manus för eventuell utgivning i bokform skickas per epost till följande adress: manus@ellerstroms.se  Läs mer under Manus.

Redaktionen består i nuläget av fyra personer: förläggarna/redaktörerna Erik Magntorn, Marie Pettersson och Clara Wendel som jobbar i Malmö, samt ägaren/förläggaren Jonas Ellerström som har Stockholm som bas.

Akademisk utgivning

ellerströms ger framför allt ut finansierade avhandlingar, vänböcker, antologier och annan akademisk litteratur inom humaniora med tyngdpunkt på litteraturvetenskap. Vill du ge ut din bok hos oss? Kontakta oss på info@ellerstroms.se så berättar vi mer.

Till vår akademiska utgivning.

Lyrikvännen

2007–2019 drev vi tidskriften Lyrikvännen, Skandinaviens största, äldsta och mest välkända poesitidskrift. Lyrikvännen drivs nu av Anna Lundvik och David Zimmerman. De nås på info@lyrikvannen.se eller via hemsidan www.lyrikvannen.se.

Följ oss på sociala medier

Följ vår verksamhet på Facebook och Instagram, Twitter och LinkedIn! Vi ordnar ofta releaser, uppläsnings- och samtalskvällar gällande våra nya titlar och deltar varje år i flera av landets bokmässor.

Prenumerera på våra utskick

Få info om nya titlar, rea och nyheter från förlaget direkt i din inbox.

Frågor & svar

Här hittar du mer praktisk info.