Territoriella anspråk

240 kr

Jag har precis fyllt trettio. Som så många andra som inte riktigt finner sin plats i sitt eget land hamnade jag här, i Japan. Jag hade inget bestämt mål, det bara blev så. Det kunde ju vara spännande att uppleva någonting annorlunda, tänkte jag säkert. En idiotisk maxim att leva efter. Något mål har jag fortfarande inte hittat, och spänningen är borta. Efter nästan tio år vänjer man sig vid det mesta. Till och med det värsta. Och allt blir lika dött och tråkigt som där hemma. 

Hans, en alienerad översättare på ett konstmuseum i Tokyo, grubblar över assimilationens omöjlighet. När han tvingas följa med sin tyske kollega Weiss på en studieresa till Kyushu får han chansen att på närhåll studera dess villkor. Under irrfärder i den japanska vildmarken gör den idealistiske Weiss allt för att bli ett med det nya landet, men hans ansträngningar förblir fruktlösa och hans kamp alltmer förtvivlad. Till slut ser sig Hans tvungen att hjälpa tysken att en gång för alla överge sin tro på identitetens obegränsade formbarhet.
Frans Wachtmeisters debutroman, med återklanger från såväl Michel Houellebecq som Shusaku Endo, är en pessimistisk skildring av det hopplösa trånandet efter gemenskap. Med svart humor och skoningslös saklighet beskriver han själens obotliga ensamhet i en global tidsålder där varje försök att få höra till slutar i katastrof eller, i bästa fall, i limbo.
För Territoriella anspråk är Frans Wachtmeister nominerad till både Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris!
Författare

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172476936

Recensionsdag

4 februari 2023

Utgiven

2023

Genre

Om författaren

Frans Wachtmeister, född 1993 i ­Skåne, är sedan tio år bosatt i Tokyo, där han har studerat konsthistoria och japanska. Territoriella anspråk... Läs mer »