Vi var här

150 kr

I vinter utkommer den unge, och i fredstid Lviv-baserade, poeten Artur Dron med sin andra diktsamling, Vi var här. Dron tjänstgör sedan våren 2022 i det ukrainska territorialförsvaret, och dikterna i samlingen är skrivna under hans tjänstgöring i Donetskregionen. Förankrade i erfarenheterna vid fronten vänder sig dikterna ofta bort från krigets vardag och yttre drama, för att istället lyssna till det inre drama kriget utlöser hos människorna som är med om det. Hur förändras de känslomässiga och existentiella banden till älskade och anhöriga, och vilka nya gemenskaper uppstår ur erfarenheten av gemensamma trauman och smärtor?

Nu kan ellerströms och Ariel som första förlag i Europa ge ut ett fylligt urval ur Vi var här på svenska, med ett specialskrivet efterord till den svenska utgåvan. Dikterna är valda av Julia Musakovska och översatta av Mikael Nydahl. Detta är den andra utgåvan i det projekt som förlagen inledde gemensamt i våras för att tillgängliggöra samtida ukrainsk poesi. Först ut var en parallellutgåva av Julia Musakovskas och Daryna Gladuns poesi. Då som nu produceras utgåvan för hand i vår egen bokverkstad.

 

Vi grälade igen

om när vi skulle fira dig.

Men vet du,

både den den 25:e och den 7:e

pågick bombningarna

och beskjutningen

av Betlehem.

 

Nu finns inga krubbor, inga lamm, inga

mödravårdscentraler, inga dagis

åt barnen, inga lekplatser.

 

När du växer upp och börjar prata,

säg till din mamma att säga till min

hur hon ska överleva

allt det här

 

Om författaren

Aartur Dron är född 2000 i Voskresyntsi i västra Ukraina. Studerade till journalist i Lviv, där han för närvarande är bosatt. Debuterade 2020 med diktsamlingen Hurtozjytok №6... Läs mer »