Filomelas förvandlingar

Myten om det outsägliga

270 kr

På väg hem till Thrakien våldtar kung Tereus sin svägerska, den athenska prinsessan Filomela, skär av hennes tunga och stänger in henne i en enslig hydda för att hemlighålla brottet. Trots det lycka­s Filo­mela avslöja hans övergrepp genom att väva in tecken i ett tygstycke som skickas till systern Prokne. Tillsammans tar systrarna hämnd på Tereus genom att döda hans och Proknes ­gemensamma son Itys och servera fadern barnets kött. När Tereus inser vad han ätit drar han sitt vapen, men i samma ögonblick förvandlar gudarna den tragiska trion till fåglar: en härfågel, en svala, en näktergal. 

Så återges ofta den antika myten om Filomela, men i själva verket utgör denna version bara en ögonblicksbild i en föränderlig utvecklingskedja med en omfattande förhistoria och en rad efterföljande omtolkningar. Sigrid ­Schottenius­ Cullhed skildrar hur denna myt blivit den europeiska kulturens mest inflytelserika berättelse om sexuellt våld. Hon spårar mytens utveckling från ursprunget i arkaiska folksagor till dess roll som ett återkommande motiv i samtidslitteratur och film, och förklarar hur den har blivit ett emblem för föreställningen att det finns ett inneboende samband mellan sexuellt våld, tystnad och kreativitet.

ISBN13

9789172477322

Bandtyp

Inbunden

Recensionsdag

1 juni 2024

Utgiven

2024

Genre , ,
Serie

Om författaren

Sigrid Schottenius Cullhed (f. 1981) är docent och universitetslektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon disputerade 2012 med en avhandling om den senromerska poeten Faltonia... Läs mer »