Rättegången mot Almqvist

60 kr

Slut i lager

Fallet Almqvist utgör ett av 1800-talets största krimi­nalgåtor i Sverige. Var Carl Jonas Love Almqvist – samtidens med betydande författare och inflytelserik radikal journalist – en förslagen psykopat? Bedrog han sin gamle vän ryttmästare von Scheven som han var skyldig en avsevärd summa pengar, genom att först stjäla sina egna skuldsedlar ur von Schevens chiffonjé, sedan skriva ut nya med falsk namnunderskrift och därefter försöka förgifta den gamle mannen?
Eller var Almqvist offer för en komplott från kronprinsen som ville komma åt Aftonbladet? Hade Almqvist som han själv hävdar lånat ut pengarna till tredje man mot hög ränta? Hade en agent stulit skuldsedlarna ur chiffonjén och låtit sprida ut falska anklagelser om giftmordsförsök?

Cecilia Sidenbladh återger på ett moderniserat språk protokollen från polisförhöret och rättegångarna mot Almqvist. Hon granskar bevismaterialet än en gång, bl a med hjälp av en ny handskriftsundersökning som SKL utfört, och drar slutsatser av vad som sägs – och vad som inte sägs – i förhören. Med de många färgstarka personer som är inblandade ger historien en intressant inblick i vad som rör sig i 1850-talets Stockholm.

ISBN13

9789172471160

Sidantal

352

Utgiven

2008

Bandtyp

Pocket

Genre ,