Myten om tidens början

270 kr

” […] från sitt bakhåll 

fattade sonen sin far med vänster hand, och med högra

grep han den väldiga skäran, vass i eggen, och avskar

faderns testiklar, raskt och beslutsamt […]”

För över två och ett halvt tusen år sedan sjöng den grekiske poeten Hesiodos berättelsen om guden Kronos som kastrerar sin far och tar makten över universum. Han kastar de avskurna kroppsdelarna bakom sig, och ur dem föds såväl kärleksgudinnan Afrodite som fasansfulla hämndgudinnor. I Myten om tidens början hävdar Johan Tralau att den blodiga sagan även kan ge svar på en stor existentiell fråga, en fråga som filosofer och fysiker fortfarande diskuterar, nämligen: När uppstod tiden? 

I sökandet efter ledtrådar tar Tralau med läsaren på en fascinerande resa i tid och rum. Från kulturens gryning i Mesopotamien och Medelhavsvärlden till vår egen samtids populärkultur. Med oväntade associationer rör han sig fritt mellan litteratur, konst, arkeologi, språk och visar hur Hesiodos ger oss tidens skapelseberättelse men även skildrar ursprunget till hämnden och rättvisan. Allt hänger ihop.

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172477315

Recensionsdag

6 maj 2024

Utgiven

2024

Genre , , ,

Om författaren

Johan Tralau är professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han forskar om saffran i antik grekisk poesi och myt, liksom om hövlighet. För sina skrifter om den grekiska antiken erhöll... Läs mer »