Myten om tidens början

Kommande titel

Det finns en gammal myt om en gud som kastrerar sin far och tar makten över universum. Den grekiske poeten Hesiodos sjöng berättelsen för över två och ett halvt tusen år sedan. Guden Kronos kastar de avskurna kroppsdelarna bakom sig, och ur dem föds såväl kärleksgudinnan Afrodite som fasansfulla hämndgudinnor. Varför ville grekerna lyssna på en så stötande historia om blodigt våld? I Myten om tidens början hävdar Johan Tralau att berättelsen ställer en stor existentiell fråga, nämligen: När uppkom tiden?

Filosofer och fysiker diskuterar fortfarande hur tiden började i universum. Men redan i denna uråldriga myt möter vi alltså just den frågan. Hesiodos ger oss tidens skapelseberättelse, han visar hur åren och månaderna uppstår, liksom jordbruket, och möjligheten att mäta tiden. Men i myten uppstår också hämnden och rättvisan. Allt hänger ihop. I en grym saga uppstod svaret på frågan om tidens början.

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172477315

Recensionsdag

6 maj 2024

Utgiven

2024

Genre , , ,

Om författaren

Johan Tralau är professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han forskar bland annat om den politiska filosofins ursprung i antikens Grekland, om 1600-tals­tänkaren Thomas Hobbes och om... Läs mer »