Berättelsen om spegelbilden – det höviska och det narrativa begäret (copy)

195 kr

Slut i lager

Jean Renarts fornfranska Le lai de l’Ombre kan användas för att exemplifiera hur den höviska ideologin växte fram och tog plats inom ramarna för det samhällssystem som på medeltiden präglades av feodalismen och religionen. Under ytan, iklädd en konstnärlig form, spirade redan den individualitet som man menar egentligen kommer till uttryck först flera hundra år senare. Renarts berättelse vittnar om hur otrohet kan rättfärdigas i kärlekens namn, i en lättsam iscensättning av hur individerna kan välja att mötas, eller inte, i det utrymme som den höviska kontexten erbjuder.

I Berättelsen om spegelbilden – det höviska och det narrativa begäret belyser Mari Bacquin Renarts text med hjälp av moderna textanalytiska verktyg och nya språkliga infallsvinklar. Hon demonstrerar hur de stereotypa motiven inom den höviska ideologin utnyttjas för att skapa en effektiv och stark berättelse. Boken diskuterar även metodologiska frågor av filologisk karaktär, som språkbruket i den muntliga traderingen, valet av manuskript och editionstyp och ger illustrativa exempel på de tolkningssvårigheter som uppstår i editions- och översättningsarbetet.

Berättelsen om spegelbilden blir dessutom här för första gången tillgänglig i en tvåspråkig fornfransk-svensk version.

Utgiven

2015

Sidantal

184

ISBN13

9789172474147

Bandtyp

Inbunden

Genre ,
Serie

Om författaren

Mari Bacquin har studerat vid Sorbonne i Paris och vid Lunds universitet, där hon för närvarande forskar. Hon har doktorerat i fransk filologi och hennes publikationer rör sig inom franskt... Läs mer »