Om hasch

225 kr

Tog hasch klockan sju på kvällen efter att ha ­tvekat en lång stund. På dagen hade jag varit i Aix. Jag skriver ned det som följer endast för att kunna fastställa om några effekter infinner sig eller inte, eftersom min ensamma tillvaro inte medger någon annan sorts kontroll.

Så inleder Walter Benjamin det protokoll han skrev över ett haschrus i Marseille i september 1928. I likhet med de övriga drogprotokoll som Benjamin och hans vänner förde över drogförsök under åren 1927–1934 kom texten från Marseille att få stor inverkan på hans liv och verk.

Benjamin planerade att skriva en ”mycket betydelsefull bok om hasch”, men planerna förverkligades inte under hans levnad och Über Haschisch utgavs postumt först 1972. Men trots att han inte hann färdigställa sin haschbok är Om hasch ett fenomenalt verk helt i egen rätt. Boken består av protokoll, skisser, fragment och prosatexter i olika versioner och ger en fascinerande inblick i drogförsökens stora betydelse för Walter Benjamins tankevärld.

Titeln finns också som e-bok. Läs mer här.

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172475472

Översättare

Utgiven

2019

Recensionsdag

31 augusti

Genre ,

Om författaren

Walter Benjamin (1892–1940) är en av 1900-talets mest inflytelserika europeiska författare och tänkare. Till hans mest kända texter räknas Konsverket i... Läs mer »