Martin Andersen Nexø

Den nordiska arbetarlitteraturens pionjär

270 kr

Den danske författaren Martin Andersen Nexø (1869–1954) kan tillsammans med Émile Zola, Jack London och Maxim Gorkij räknas till den exklusiva skara som inspirerat den svenska arbetarlitteraturen. Ändå spelar Nexøs författarskap en mycket blygsam roll i de studier som skrivits om svensk litteratur under nittonhundratalet.

I Martin Andersen Nexø. Den nordiska arbetarlitteraturens pionjär tecknar litteratur­vetaren Per-Olof Mattsson en bred och mångfacetterad bild av Nexø som proletärförfattare, politiker och inspiratör, ur ett svenskt perspektiv. Han belyser – förutom själva författarskapet, receptionen av hans viktigaste verk i svenska tidningar och relationen till kollegor som Moa Martinson och Eyvind Johnson – även Nexøs politiska engagemang, inflytande och verksamhet i ett svenskt perspektiv.

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172474987

Utgiven

2017

Genre
Serie

Om författaren

Per-Olof Mattsson (f. 1952) är universitetslektor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Han forskar om svensk arbetarlitteratur, urban modernitet och modernism under mellankrigstiden... Läs mer »