Marble

225 kr

På det arkeologiska museets innergård har en rad marmorskulpturer ställts upp på gränsen mellan trädgården och den takförsedda pelargången. Delar av deras ytor är kraftigt förvittrade. Flera ansikten, händer; hela framsidor och baksidor är upplösta. Andra delar av samma skulpturer är lika släta som den dag de blev uthuggna.

Marble tänker att det måste vara placeringen och många års regn som delvis vittrat ner skulpturerna. Men när hon går närmare en av dem ser hon att de söndervittrade delarna är fulla av hål och gångar, som på ett maskstunget trästycke. Ett stort sjok av den genomborrade ytan har lossnat från skulpturens bröstkorg och Marble kan se in i en finmaskig korallväv.

Marble är en roman om koraller och marmor, antik polykromi och infrarött fotografi, bemålade gipsavgjutningar och digitala 3D-modeller. Om att bli uppslukad och om att längta – om Marble, som reser från kärleken i Köpenhamn för att leta efter färgrester på antika skulpturer i Aten, och om den danska skulptören Anne Marie Carl-Nielsen, som gjorde en liknande resa 110 år tidigare.

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172474390

Översättare

Utgiven

2016

Sidantal

218

Genre

Om författaren

Amalie Smith (f. 1985) slog igenom som poet i Danmark med I civil 2012, ur vilket ett utdrag är publicerat i den uppmärksammade diktantologin Nervsystem – ung dansk poesi... Läs mer »