Livslång rörelse

En essä om Ola Billgrens konstnärskap

350 kr

Ola Billgren (1940–2001) var under flera decennier en central gestalt i svenskt konst- och kulturliv – ny­skapande och ständigt uppmärksammad. Hans mång­facetterade konstnärskap rör sig från abstrakt expressionism till fotografisk realism, från monokromt nonfigurativ måleri till impressionistiska stadsmotiv. 

I denna långessä tar konstskribenten och vännen Douglas Feuk ett samlat grepp om Billgrens konstnärskap. Texten uppehåller sig i första hand vid bilderna men har även återkommande kontakt med de yttre omständigheter som bidrog till att forma konstnären – inte minst genom citat från en lång brevväxling mellan Billgren och Feuk. Förutom ett hundratal konstverk presenteras en samling porträtt- och ateljéfoton som inte tidigare varit kända. I en närmast heltäckande skildring av Billgrens bildvärld – från sexåringens kritteckningar till sextioettåringens allra sista målning – ges en unik och levande bild av konstnären och människan Ola Billgren.

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172477346

Recensionsdag

25 maj 2024

Utgiven

2024

Genre , ,

Om författaren

Douglas Feuk (f. 1943) har ibland ­arbetat med att arrangera utställningar – som till ­exempel Bildkonst och mass­media­bild (i Lund 1967) eller Strindberg (i Valencia 1993)... Läs mer »