Den komplexe Baudelaire

195 kr

Slut i lager

Med diktsamlingen Les Fleurs du Mal skapade Charles Baudelaire något helt nytt. Boken innehöll en poetisk dimension som det samtida franska etablissemanget fann oacceptabel, men som eftervärlden har bedömt vara ytterst värdefull. I ett uppskattande brev till poeten kallade Victor Hugo detta nya i Baudelaires poesi för ”en ny rysning”. I Den komplexe Baudelaire undersöker litteraturvetaren Paul Tenngart vad det är som är så rysligt med Baudelaires bok och varför denna rysning blivit ett av de viktigaste fundamenten för den moderna västerländska litteraturen.
Tenngart föreslår att det rysligt nydanande med Baudelaires bok har med komplexitet att göra. Bokens tematik är komplex, liksom Baudelaires litterära teknik. I grunden finns en livshållning: för Baudelaire är världen en mångfasetterad, mångtydig och motstridig plats, där nyanserna är oändliga. Denna syn på tillvaron utgjorde ett hot mot samhällets ordning vid mitten av 1800-talet. Idag är den mer eller mindre självklar.

Paul Tenngart är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare gett ut Jag spelar er förväntan. Självdramatisering i Paul Anderssons diktverk Berättarna (Critica Litterarum Lundensis 2002), Litteraturteori (Gleerups 2008), Romantik i välfärdsstaten. Metamorfosförfattarna och den svenska samtiden (ellerströms 2010) samt antologin Kasta dikt och fånga lyra. Översättning i modern svensk lyrik (red. tillsammans med Daniel Möller, ellerströms 2010).

Författare

ISBN13

9789172472990

Sidantal

312

Utgiven

2012

Bandtyp

Mjukband

Genre ,

Om författaren

Paul Tenngart är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare skrivit om den svenske 1950-talspoeten Paul Andersson, om den svenska efterkrigstidens romantiska poesi och... Läs mer »