Äventyrliga utföranden

En läsning av Agneta Enckells dikter med Isabelle Stengers kosmopolitik

255 kr

Den finlandssvenska poeten Agneta Enckells dikter befinner sig i ständig rörelse. De insisterar på en sorts livsvilja och ett motstånd mot det fastslagna och avslutade. Enckells diktvarelser eller varanden befinner sig strax under ytan, mitt i fallet, eller precis vid utandningen – invävda i situationens tysta, ljudliga eller knappt synliga relationer. Den belgiska filosofen Isabelle Stengers kosmopolitiska tänkande erbjuder tillvägagångssätt för att aktualisera och arbeta med de problem och de olika röster som finns inbäddade i varje situation.

Äventyrliga utföranden: en läsning av Agneta Enckells dikter med Isabelle Stengers kosmopolitik utforskar en eto-ekologisk läsmetod som ger uppmärksamhet åt de specifika situationer som Enckells dikter är. Att pröva Stengers pragmatiskt spekulativa förslag gör läsningen till ett oförutsägbart äventyr utan riktning mot ett teoretiskt förutbestämt resonemang. Det blir en akt av ständig omförhandling i mötet med dikterna, där uppmärksamhet också riktas mot den grafiska formen, den språkliga och bokmässiga materialiteten och andra entiteter som sammantaget utgör textens situation.

ISBN13

978 91 7247 718 6

Bandtyp

Mjukband

Utgiven

2023

Recensionsdag

2 december

Genre
Serie

Om författaren

Emma Kihl

Emma Kihl (f. 1976) är litteraturvetare vid Södertörns högskola och undervisar i fri konst med inriktning på skrivande på Kungl.... Läs mer »