Atlantmannen

135 kr

Atlantmannen är Marguerite Duras djärvaste experiment. Texten bygger på en film inspelad på franska atlantkusten 1981. En ung man vandrar genom rummen och korridorerna i ett övergivet badortshotell, fortsätter över terrassen och ned mot stranden. Bilden tonar upp och ned tills filmen helt glider över i svartsladd, och Duras röst ensam för berättelsen om mannen och kvinnan, om trädgården och huset och stranden, mot sitt slut. ”Jag har inte fler bilder att ge den”, skriver Duras i boken med samma namn, som utkom året därpå och nu för första gången finns på svenska, i översättning av Jonas Ellerström. Så visar sig rösten och orden vara det som räcker längst, som lever vidare när kärleken tagit slut.

Ur recensionerna:

Istället är det som om hennes prosa vore havsvatten som fått torka i solen tills bara saltet återstår. Som om varje stycke var en sådan saltkristall att smälta på tungan, något så starkt, för starkt, ren sälta, nästan oläsligt, på en gång overkligt och öververkligt. Martina Lowden, Kulturnytt

Författare

ISBN13

9789172474017

Sidantal

48

Utgiven

2015

Bandtyp

Mjukband

Översättare

Genre ,

Om författaren

Marguerite Duras (1914–1996) är en av 1900-talets viktigaste franskspråkiga författare. På ellerströms finns böckerna Det är allt, Att skriva, Horan på den... Läs mer »