Aska, tomhet & eld; Outsiderproblematiken hos Bruno K. Öijer

280 kr

Slut i lager

Bruno K. Öijer har etablerat sig som en av Sveriges främsta poeter efter att under en följd av år ha haft kultstatus tack vare sin suggestiva diktning och sina intensiva framträdande som performancepoet på klubbar och rockfestivaler. I denna bok studeras Öijers hela författarskap med utgångspunkt i den position som outsider han har skapat åt sig. Här undersöks det tidiga sjuttiotalets avantgardistiska manifestationer, nittiotalets apokalyptiska undergångsvisioner och tematiseringen av sorg i Trilogin (1990–2001).

Studien inleds med en genomgång av outsidebegreppet och de litterära valfrändskapernas – beatpoeterna, Dylan – betydelse för Öijers outsiderposition. Hans arbete med stenciltidskriften Guru Papers (1972–1975) var uttryck för ett avantgardistiskt engagemang, och slagorden härifrån – ”Krossa den förbannade kultureliten” och ”Den laglösa fantasin till makten!” – har präglat bilden av hela perioden. Öijer har upprepade gånger genom åren uttalat sig i manifest, artiklar och intervjuer, och i boken ses dessa uttalanden som uttryck för en poetik där accepterandet av kaos är förutsättningen för en poesi som vill skapa närvaro.

I bokens sista del detaljstuderas Öijers bildspråk i den centrala dikten ”Skisser till ett av Dödens tal”, och den muntliga karaktären i hans poesi diskuteras. För att beskriva hans framförande lanseras begreppet ”lyrikperformance”, som analyseras i förhållande till beat-performance, rock’n’roll och Antonin Artauds ”grymhetens teater”. Sammantaget ger Per Bäckströms Aska, tomhet & Eld en bred och djup bild av ett av den svenska poesins intressantaste författarskap.

ISBN10

9172470860

Sidantal

480

Utgiven

2003

Bandtyp

Inbunden

Genre

Om författaren

Per Bäckström är affilierad professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet sedan 2019, gästforskare vid intermediala studier vid Lunds universitet... Läs mer »