Tranströmer och det politiska

Kommande titel

Tomas Tranströmer räknas som en av ­Sveriges mest betydande poeter genom tiderna. Samtidigt hör det till berättelsen om Tranströmer att han utsattes för hård kritik på 1960- och 70-talen för att hans poesi ­ansågs vara politiskt oengagerad. Hur kan man såhär femtio år senare förstå den kritiken?

I antologin Tranströmer och det politiska undersöker åtta litteraturvetare den tranströmerska poesins förhållande till politiken. Texterna tar avstamp i aspekter som diktjaget, parrelationen, tilliten till språket, civilisationskritiken, jämlikhetstanken eller helt enkelt i den egna, känslomässigt grundade, upplevelsen av att läsa Tranströmers dikter. Antologin visar dels att det finns skäl att revidera litteraturhistorieskrivningen om Tranströmer, dels att det är möjligt att betrakta hans poesi som just politisk – även om den inte behandlar vad man i vardagligt tal kallar för politik.

Medverkande skribenter: Gustav Borsgård, Ragnar Haake, Annelie Bränström Öhman, Anna Möller Sibelius, Sofia Pulls, Anders Öhman, Maria Jönsson och Anders E. Johansson.

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172475823

Utgiven

2020

Genre