Stilla stunders tankar

225 kr

Slut i lager

Stilla stunders tankar är ett av den japanska litteraturens mest kända, uppskattade och flitigt kommenterade verk. Det skrevs av buddhistmunken Yoshida Kenkō under första hälften av 1300-talet och är fortfarande mycket läst och citerat. Den syn på tillvaron som genomsyrar verket speglar väsentliga drag i traditionell japansk livsåskådning och estetik. Samtidigt har texten en allmänmänsklig utgångspunkt som gör den tillgänglig långt utanför dess kulturella och historiska sammanhang.

Stilla stunders tankar består av en brokig samling reflektioner och funderingar, anekdoter och små berättelser som skrivits ner i stunden. Framställningen är fragmentarisk och stilen varierad. De ämnen som Kenkō behandlar rör bland annat allmänmänskliga villkor, betraktelser över naturen och funderingar över estetik, kunskap och samvaron människor emellan.

Här har det klassiska verket försetts med ett svenskt förord och utförliga kommentarer av översättaren Vibeke Emond.

 

Ur recensionerna:

”Kenkōs mänskliga tillkortakommanden krymper avståndet i tid och rum. Och det sker då och då i denna märkvärdiga och svårdefinierade, trots allt mycket läsvärda och fascinerande bok.” Örjan Abrahamsson, Norrköpings Tidningar

”I Vibeke Emonds imponerande lättlästa översättning, betitlad Stilla stunders tankar, upprättas en direktförbindelse med 1300-talets Japan, betraktat med Kenkōs på samma gång kloka och fördomsfulla blick. /…/ Trots att jag blir provocerad lite då och då framstår många av reflexionerna kring ett enkelt och eftertänksamt leverne som visdomsord med minst lika stor bäring i vår tid.” Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

Sidantal

192

ISBN13

9789172474208

Bandtyp

Inbunden

Översättare

Utgiven

2015

Genre
Serie

Om författaren

Yoshida Kenkō (1283–1350) hade en hög position vid det kejserliga palatset, men lämnade hovet för att leva resten av sitt liv i avskildhet som buddhistmunk. Han skrev poesi, men är främst... Läs mer »