Slå rot i förvandlingen

Gunnel Vallquists liv och livshållning

255 kr

Författaren, översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist (1918–2016) gjorde sig ett namn i offentligheten dels som översättare av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt – ett arbete som tog henne mer än trettio år – och dels som essäist och debattör i kyrkliga frågor. Hon satte tidigt upp stränga prin­ciper för bildning och livsföring, sökte sina andliga rötter i Frankrike, Italien och Ryssland när de svenska tankefållorna blev för trånga och förstod att det mest avgörande var att lära sig bejaka tillvarons paradoxer. ”Att gå in i motsägelsen, att vila i spänningspunkten, att slå rot i förvandlingen”, som hon skrev i betraktelsesamlingen Steg på vägen (1983).

I denna biografi följer Alva Dahl de litterära, teologiska och livspraktiska trådarna i en komplex människas liv och breddar därmed bilden av det svenska 1900-talets kulturliv.

ISBN13

9789172476127

Bandtyp

Mjukband

Utgiven

2021

Genre

Om författaren

Alva Dahl (f. 1985) är författare, översättare och fil. dr. i nordiska språk. För sin senaste bok, den kritikerrosade Längtans flöde (2019),... Läs mer »