Reform eller revolt

180 kr

Slut i lager

Första världskriget satte Europa i brand. I över trettio år skulle det fortsätta brinna genom den ryska revolutionen och ytterligare ett världskrig. Sverige stod utanför händelsernas centrum, men röken låg ändå tung över landet. Under mellankrigstiden hade arbetarna den unga svenska demokratins öde i sina händer. Socialdemokrater, kommunister och nationalsocialister kämpade om deras röster. Kommunisterna och nazisterna ville avskaffa kapitalism och demokrati för att skapa helt nya samhällssystem och ”den nya människan”. Socialdemokraterna ville istället leda arbetarklassen in i det moderna Sverige genom att reformera det gamla systemet. I Reform eller revolt tecknar litteraturvetaren Jimmy Vulovic en bild av de tre rörelsernas litterära kamp om arbetarbarn och vuxna. Propaganda iklädd skönlitteraturens och kulturjournalistikens skepnad var viktig i den kampen. I boken visas bland annat på likheter och skillnader i den litterära propagandans ideologiska innehåll och form. Dessutom placeras tidigare ouppmärksammat arkivmaterial i ett politiskt och idéhistoriskt sammanhang präglat av våld och död.

Jimmy Vulovic är litteraturvetare och frilansjournalist. Han har tidigare skrivit bland annat doktorsavhandlingen Ensamhet och gemenskap i förvandling – Vägar genom Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds mellankrigsromaner (2009) samt läroboken Narrativanalys (2013).

ISBN13

9789172473577

Sidantal

296

Utgiven

2013

Bandtyp

Inbunden

Genre ,
Serie

Om författaren

Jimmy Vulovic är litteraturvetare och frilansjournalist. Han har tidigare skrivit bland annat doktors­avhandlingen Ensamhet och gemenskap i förvandling: Vägar genom Eyvind Johnsons och... Läs mer »