Kritik III

1936–1946

255 kr

Spanska inbördeskriget bryter ut 1936. Sedan dröjer det inte länge förrän de politiska motsättningarna i Europa leder fram till andra världskriget. Perioden är på många sätt central i Eyvind Johnsons författarskap: han färdigställer den självbiografiska sviten Romanen om Olof, börjar skriva beredskapsromaner och författar, mitt under pågående världskrig, ett av den svenska litteraturens märkligaste verk, Krilontrilogin. Under hela denna tid är Johnson också verksam som kritiker, huvudsakligen i den socialdemokratiska tidningen Arbetet och i Bonniers litterära magasin. Recensionerna han skriver är inte bara viktiga i förståelsen av Johnsons eget författarskap utan ger även en mångfacetterad bild av periodens litteratur, så som denna betraktas av en etablerad författare med starka band till arbetarrörelsen och med en tydlig antinazistisk hållning.

Kritik III innefattar Johnsons recensioner från 1936 till 1946. Det rör sig om hundra bokanmälningar som framför allt ägnas utländsk litteratur, från verk som i dag helt har fallit i glömska till blivande klassiker som Margaret Mitchells Borta med vinden och John Steinbecks Vredens druvor. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den nordiska litteraturen. Johnson anmäler – oftast entusiastiskt – verk av en lång rad författare från grannländerna, som Aksel Sandemose, Cora Sandel och den blivande nobelpristagaren Halldór Laxness.

Med Kritik III avslutar Eyvind Johnson-sällskapet sin viktiga utgivning av Eyvind Johnsons samlade kritik. Denna del är redigerad av Per Anders Wiktorsson.

Ur recensionerna:

”…en välgärning i inhemsk kritikhistoria.” Tomas Forser, Göterborgs-Posten

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172474369

Utgiven

2016

Sidantal

368

Genre ,

Om författarna

Per Anders Wiktorsson är verksam vid Stockholms universitet. Han är lärare och forskare i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Läs mer »
Eyvind Johnson (1900–1975) fick sitt genombrott med den självbiografiska romansviten Romanen om Olof (1934–37), som följdes av bl.a. Krilontrilogin och Strändernas... Läs mer »