Jungfru Maria gick i gräset. Trollformler mot ormbett

135 kr

Slut i lager

Jungfru Maria gick i gräset,
då fick hon höra ormen fräste

Så börjar en av de vanligaste svenska besvärjelserna mot ormbett. Den ingår i en magisk diktning som bevarades som en hemlig kunskap av bondesamhällets botare, de s.k. ”kloka” gubbarna och käringarna. I trollformlerna vandrar Jesus, Maria och andra heliga gestalter omkring i en svensk bondevardag och botar och hjälper människor och kreatur.
Att Jungfru Maria uppträder så ofta i ormbettsformlerna är ett vittnesbörd om den folkliga kult som ägnades henne långt efter det att Sverige hade blivit protestantiskt. Hon är huvudperson i detta urval som har gjorts av Bengt af Klintberg, känd för sina böcker om äldre och nyare folkdiktning, och Ritwa Herjulfsdotter som 2008 lade fram en doktorsavhandling i etnologi om trollformler mot ormbett.
De femtio ormbettsformlerna i boken är av intresse både som folklig poesi och kulturhistoriska dokument. Texterna illustreras av pappersklipp, gjorda av ­Agneta Flock.

ISBN13

9789172472426

Sidantal

88

Utgiven

2011

Bandtyp

Mjukband

Genre

Om författarna

Bengt af Klintberg är mest känd som folklivsforskare, men i hans litterära bagage ingår flera diktsamlingar. Urvalet Ord i snön kom 2006 på ellerströms. Essän “Paddehattar” i boken... Läs mer »