Dö din hund!

195 kr

I lager

Hur vi vuxna ser på barns lek speglar våra föreställningar om vad barndomen är eller borde vara. Men värderingen av leken säger också något om vuxenvärldens förväntningar på framtiden. I den här boken tar Olle Widhe fasta på denna insikt och närmar sig skildringen av barns lek i svensk barnboksutgivning mellan den franska revolutionen och Berlinmurens fall. Under dessa 200 år kom barndomen och dess lekar inte bara att betraktas som en betydelsefull del i människans liv, utan också som ett led i förverkligandet av det moderna samhället. Särskilt uppmärksammas krigsleken eftersom den bildar en bestämd linje i svensk barnboksutgivning som på olika sätt berör frågan om mänsklig samvaro.

Dö din hund! visar hur barndomens lekar kopplas samman med vuxenvärldens krig och med drömmen om ett bättre samhälle. Men eftersom det främst var pojkar som förväntades läsa om dessa lekar är den samtidigt en berättelse om pojkskapets historiskt föränderliga innebörd – om hur pojken i olika tider skulle formas till en duglig samhällsmedborgare genom bokläsning. Dö din hund! behandlar författare som Olof Fryxell, Zacharias Topelius, Ossian Elgström, Astrid Lindgren, Stina Hammar, Max Lundgren och Hans Erik Engqvist och lämnar ett ange­läget bidrag till vår förståelse av lekens och läsningens kulturhistoria.

ISBN13

9789172473942

Sidantal

368

Utgiven

2015

Bandtyp

Inbunden

Genre , ,
Serie

Om författaren

Olle Widhe är docent i litteraturvetenskap med inriktning mot barnlitteratur och läsning. Han arbetar som forskare och lärarutbildare på Institutionen för individ och samhälle vid Höskolan... Läs mer »