Dixit

Gustaf III med egna ord

225 kr

Slut i lager

Kungen och människan Gustaf III var komplex och motsägelsefull. Han bidrog till många av upplysningsdebattens kärnfrågor och var djupt engagerad i sin tids politiska, filosofiska och kulturella debatter. Bilden av honom är i ständig förändring när hans ord och handlingar tolkas på nytt ur senare tiders historiska, politiska och moraliska perspektiv.

Men Gustaf III var också en av sin tids stora stilister. Hans brev, skrivelser, tal och dramatik visar en lysande författare med stor variation och precision i vokabulär, nyansering och frasering.

I citatsamlingen Dixit framställs Gustaf III:s ord och tankar i sin egen rätt, presenterade på lätt moderniserad svenska, tematiskt indelade i ämnen som livet, döden och kärleken. Texterna illustreras med bilder utförda av Gustaf III själv.

Urvalet och kommentarerna har gjorts av Jennie Nell, Elisabeth Mansén, Marianne Molander Beyer och Johannes Heuman, samtliga verksamma vid svenska universitet och medlemmar av styrelsen för Sällskapet Gustaf III.

Bandtyp

Inbunden

ISBN13

9789172476547

Utgiven

2021

Genre , , , ,

Om författaren

Gustaf III (1746–1792) författade en stor mängd brev, tal, dramatik och konst­prosa. Han är mest känd för sitt teaterintresse, men hans texter visar... Läs mer »