Diktens förbindelser

Om Stéphane Mallarmé

Kommande titel

Mer än något annat förknippas Stéphane Mallarmés namn med strävan efter den absoluta dikten. Ordagrant syftar det absoluta på det som kapar alla band: ett språk som skulle segla, ensamt och fulländat, genom poesins rymd. Men Mallarmé var ytterst medveten om att en sådan poesi är en ouppnåelig dröm, på förhand dömd att kapsejsa. Diktens ord är ständigt insnärjda i sina förbindelser.

I Diktens förbindelser reflekterar svenska -kritiker, poeter, översättare och forskare kring de synliga och osynliga nätverk som Mallarmés -poesi befinner sig i. Denna antologi sätter poesin i relation till sina översättningar och citeringar, till politik och anarkism, till kitsch och mode och till måleri och musik. Medverkande skribenter är Jakob Derkert, Carin Franzén, Ingemar Haag, Mara Lee, Hillevi Norburg, Anders Olsson, Jesper Olsson, Marcia Sá Cavalcante Schuback och Sven-Olov Wallenstein.

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172477339

Recensionsdag

8 juni 2024

Utgiven

2024

Genre ,

Om författaren

Axel Englund (f. 1979) är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien. Han har tidigare översatt poesi av bland andra Stéphane Mallarmé... Läs mer »