Sol och stål

165 kr

Slut i lager

Den japanske författaren Yukio Mishima begick rituellt självmord år 1970, sedan han och en grupp anhängare i ett försök till statskupp tillfångatagit befälhavaren för den japanska armén men misslyckats med att få militären på sin sida. Mishima var vid tillfället en berömd och internationellt uppmärksammad författare, och handlingen föreföll oförklarlig. I den kontroversiella essän Sol och stål, skriven två år tidigare, ryms nycklar till Mishimas tänkande och personlighet och inte minst till problemet hur människor kan komma att offra egna och andras liv för en idé. Boken är översatt från det japanska originalet av Vibeke Emond och försedd med ett efterord av Jonas Ellerström.

Denna svenska översättning gavs ut 2006. Nu kommer den äntligen i en reviderad, efterlängtad nyutgåva.

Ur recensionerna:

Sol och stål är en sorts existentiell dagbok där han varvar kritik mot den förslappade japanska efterkrigskulturen med rapporter från sin träning och en rejäl smula självdyrkan. Det är fantastiskt bra litteratur, nästan som den bästa av proletärlitteraturen när det gäller att sträcka sig till det yttersta för någon abstrakt heders skull.” Jonas Thente, Dagens Nyheter

Författare

Sidantal

112

Utgiven

2015

Översättare

Bandtyp

Mjukband

ISBN13

9789172473973

Genre
Serie ,

Om författaren

Den japanske författaren Yukio Mishima begick rituellt självmord år 1970, sedan han och en grupp anhängare i ett försök till statskupp tillfångatagit befälhavaren för den japanska armén... Läs mer »