Sachs–Celan Brev

180 kr

Slut i lager

Käre diktare Paul Celan, nu har jag fått Er adress från förlaget och kan personligen tacka Er för den genomgripande upplevelse som Era dikter har givit mig. Ni ser mycket av detta själsliga landskap som döljer sig bakom allt närvarande, och har kraften att ge uttryck åt hemligheten som sakta öppnar sig.

I maj 1954 skriver Nelly Sachs från Stockholm till diktarkollegan Paul Celan, då bosatt i Paris, efter att ha läst hans debutdiktsamling. Detta blir början på en drygt femton år lång brevväxling mellan de båda exilförfattarna. Breven präglas av djupt samförstånd och den tröst de båda får av att ha funnit en själsfrände, i språket såväl som i den vardagliga kampen för att orka fortsätta leva och skriva trots alla minnen av andra världskrigets fasor.

Den lyhörda översättningen är gjord av Margaretha Holmqvist (Nelly Sachs brev) och Lars-Inge Nilsson (Paul Celans brev). Boken är också försedd med kommentarer av översättarna och ett efterord av Jonas Ellerström.

Författare

,

ISBN13

9789172472730

Sidantal

120

Utgiven

2011

Översättare

,

Bandtyp

Inbunden

Genre

Om författarna

Paul Celans (1920–1970) poesi hade sina rötter i staden Czernowitz i dåvarande rumänska Bukovina. Det var en miljö som med sin öppenhet och tolerans mellan fyra språk och tre religioner... Läs mer »
Nelly Sachs (1891–1970), född i Berlin, tilldelades nobelpriset i litteratur 1966 med motiveringen "för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar... Läs mer »