Resans syster, poesin

En lyrisk karta på elva språk

150 kr

”En upptäcktsfärd till poesin” – det skulle kunna vara en tänkbar underrubrik till Nina Burtons nya bok. ”Kringluffandet som skön konst” är en annan, nästan lika rättvisande. Genom författarintervjuer och diktöversättningar, och genom resenärens vetgirighet, formas efter hand en kartbild över poesin i några av Europas länder.

I långa stycken kan boken läsas som ett litterärt och kulturhistoriskt reportage. Ett avsnitt behandlar den provensalska kärleksdiktningen och dess kvinnliga trubadurer, ett annat presenterar spanska helgon, medan ett tredje skildrar engelsmännens besynnerliga förkärlek för mord, som även avsatt spår i deras poesi. Basker, rätoromaner och islänningar får egna kapitel. Till allt annat är Resans syster, poesin en mycket aktuell bok, eftersom den beskriver egenarten hos flera av de språk och kulturer som kan komma att omdanas i ett framtida Europa.

Men först som sist är det en bok om poesi, som trots sitt omfång inger läsaren en känsla av lätthet. Nina Burton behärskar till fulländning den svåra konsten att skriva enkelt, utan att förlora i sammansatthet. Hennes språk har kåseriets träffsäkerhet, reseskissens friskhet och prosadiktens djup.

Utgiven

1993

Sidantal

384

Bandtyp

Inbunden

ISBN10

9155040780

Genre , ,
Serie