Lyrikvännen 5–6/2019

80 kr

Slut i lager

Min bästa barndomsmåne var stor och full och hängde över det svarta sommarhavet utanför Örnahusen i Skåne. I den glittrande mångatan kunde jag ana de två runda bojarna till mitt laxagarn, hur de svävade likt planeter i det starka ljuset. Därute, någonstans under månblänket, rörde sig de glänsande laxöringarna i sina outgrundliga banor. Med en sista blick upp mot månen – den log och utlovade god fiskelycka – gick jag in i vårt hus och till sängs.

Det dröjde ännu några år innan min ljusa inställning till fullmånen fick sig en första törn. Det var när jag hörde Cornelis ­Vreeswijk sjunga sin ballad Telegram för fullmånen:

Fullmånen, jag undrar, vad lyser den för
Nån mening ska det väl vara?
Den hänger i luften bara

[…]

För tänker man efter så är det ett lik
som lyser på oss om natten
där finns varken luft eller vatten

[…]

Nej, karlar är ena svin
som svamlar om kärleksglöd
Men månen är kall och död

Med stigande ålder och lyrikintresse har min inställning till månen blivit mer komplex – och dess dragningskraft än starkare. Därför känns det fint att få ge denna himlakropp full poetisk belysning i detta vårt sista nummer av Lyrikvännen. Maria Küchen ägnar sig till att börja med i fragmentets form åt vår närmaste himlakropp och de astronauter på Apollo 11 som för 50 år sedan landade däruppe. Sedan följer tankeväckande essäer om Stagnelius, Martinsons och Lorcas månar signerade Bengt af Klintberg, Lotta Lotass och Marika Gedin.

Ingela Strandberg, Jila Mossaed och Ulrika Revenäs Strollo ger oss personliga upplevelser av Luna i poetisk form. Göran Sommardal berättar om den mytologiska månen i Kina. Och till slut passar himlakroppen själv på att hylla en av sina många beundrare, Lennart Hellsing som i år skulle ha fyllt 100.

Åter på jorden får vi ta del av Birgitta Lindqvists omtumlande resa till Kina för att träffa en för henne livsviktig poet. Och sedan blir det förstås nyskriven och nyöversatt poesi, samt välformulerad och skarptänkt lyrikkritik.

Till sist.

Efter 13 spännande, lärorika och inspirerande år i denna 65-åriga tidskrifts tjänst lämnar vi nu över ansvaret till Anna Lundvik och David Zimmerman i Malmö. Vi gör det med glädje – och en gnutta vemod. Men framför allt gör vi det med övertygelsen om att Lyrikvännen nu hamnar i de bästa händer och att tidskriften kommer att fortsätta att utvecklas och blomstra.

Kära läsare. Tack för att ni slagit följe med oss, och fortsatt god resa!

Erik Magntorn

Jonas Ellerström

Marie Pettersson

Klara Rasmussen

Clara Wendel

ISBN13

9789172475694

Genre
Serie