Ibsens kvinnor – tolkade av scenens kvinnor

210 kr

Slut i lager

Vilka är Ibsens kvinnor? Det fanns givetvis kvinnor av betydelse i ­Ibsens privatliv (hustrun, modern, systern, unga beundrarinnor). Men till ­Ibsens kvinnor hör framför allt de intressanta kvinnogestalterna i hans dramatik: Hjördis, Nora, Fru Alving, Rebekka West, Hedda Gabler, Rita Allmers m.fl. I denna volym blir de studerade från helt nya och spännande ­utgångspunkter, genom att fokus ligger på hur de genom tiderna har tolkats och iscensatts av kvinnliga skådespelare och regissörer i Sverige.
Här möter vi först fyra svenska aktriser från Ibsens egen livstid, som gjorde uppmärksammade, i vissa fall banbrytande, insatser i hans kvinnoroller: Elise Hwasser, Hedvig Winter-Hjelm, Julia Håkansson och Anna Lisa Hwasser-Engelbrecht. Vidare den danska aktrisen Betty Hennings, den första som spelade Nora i Ett dockhem och som kom på gästspel i Stockholm, liksom den italienska världsstjärnan Eleonora Duse som framträdde i många Ibsenroller. Gertrud Fridhs fascinerande tolkning och fysiska gestaltning av Hedda Gabler i Ingmar Bergmans regi på Dramaten presenteras som exempel på hur Ibsens kvinnor kunde bli iscensatta under 1900-talet.
Förutom dessa studier av Ulla-Britta Lagerroth och Ingeborg Nordin Hennel, som i stor utsträckning är grundade på tidigare outnyttjat teaterhistoriskt material, innehåller volymen ett teoriorienterat kapitel av Jacqueline Martin om Ett dockhem på Dramaten, där Pernilla August spelade Nora, också detta i Ingmar Bergmans regi.
Volymens sista del utgörs av ett antal nyligen gjorda intervjuer rörande sentida uppsättningar av Ibsen. Roland Lysell och Margareta Sörenson har sam­talat med regissören och skådespelaren Gunnel Lindblom och regissörerna Hilda Hellwig och Margareta Garpe, medan Åsa Melldahl i en egen artikel redogör för sin uppsättning av Ett dockhem på Uppsala Stadsteater. Ytterligare tre idag aktiva skådespelare som arbetat med Ibsens kvinnoroller är intervjuade: Lena Endre, Helena af Sandeberg och Julia Marko Nord.
Boken innehåller ett rikt illustrationsmaterial.

ISBN13

9789172472518

Sidantal

368

Utgiven

2011

Bandtyp

Inbunden

Genre , ,
Serie

Om författaren

Roland Lysell är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Han är även verksam som teaterkritiker. Läs mer »