Generation 27!

Tio spanska poeter

120 kr

Under 1920- och 1930-talet blommade poesin i Madrid, Spanien, som aldrig förr. En ny generation diktare hälsade det moderna storstadslivet med sjudande entusiasm, samtidigt som de anlitade gamla folkliga traditioner: andalusisk sägen, flamenco och ballad. År 1927 gjorde de en legendarisk utflykt ned till Sevilla för att fira minnet av barockskalden Luis de Góngora med uppläsningar och glada upptåg. Efter den episoden kom de att kallas ”Generation 27”.

De bildar ett lysande med kort kapitel i den lyriska modernismens historia. Redan åren kring 1930 kom Federico Garcá Lorcas och Rafael Albertis poesi att färgas av en djupnande melankoli. Kort efter det spansk inbördeskrigets utbrott sommaren 1936 mördades Lorca och hans vänkrets kom att skingras över Västeuropa och Amerika. Fler av dem fick aldrig återse sitt hemland.

I Generation 27! tecknar Anders Cullhed huvuddragen i deras historia och tolkar deras dikter i ett representativt urval. Det är första gången generationens poesi ges en samlad presentation på svenska.

Medverkande poeter: Jorge Guillén, Dámaso Alonso, Federico García Lorca, Rafael Alberti, Vicente Aleixandre, Luis Cernuda, Gerardo Diego, Emilio Prados, Manuel Altolaguirre och Pedro Salinas.

Utgiven

1996

Sidantal

272

Bandtyp

Inbunden

ISBN10

9188832023

Översättare

Genre
Serie